Herdenking 15 augustus 2019

op 5 september 2019

Op donderslag 15 augustus is er in het Blijdensteinpark in Enschede weer de jaarlijkse herdenking gehouden, Voor alle gevallenen in de WO II in ZO Azie, bij het Indië monument. De organisatie ligt in handen van de stichting Herdenking gevallenen in Zuid oost Azië 1941-19049. De muziek tijdens de herdenkingsceremonie is als vanouds verzorgd door de Enschedese politie kapel en het ensemble van Wouter Muller.

Door het vertrek van Esther Pierweijer, de zangeres van het ensemble, die jaren achtereen het Indisch onze Vader ten gehore bracht, heeft Wouter muller het weer voor elkaar gekregen om een professionele zangeres, bereidt te vinden deze taak over te nemen. Haar naam is Annelies Lamm. Hierdoor is het Indisch onze vader ook dit jaar weer op een mooie ontroerende wijze ten gehore gebracht.

Vanwege de bijzondere belangstelling vanuit de provincie en de omliggende gemeenten zijn we dan ook zeer vereerd met de aanwezigheid van de Gedeputeerde van de Commissaris van de Koning. De Burgemeesters van Enschede, Hengelo, Losser, Wierden en een wethouder uit Oldenzaal.

Ook waren er dit jaar twee goede sprekers, de Gedeputeerde G.H. Ten Bolscher en de Plv. Dir. van het Veteraneninstituut de hr. Drs. H. Elands. Die de bezoekers wisten te raken en bij meerderen bezoekers de emoties los maakte. Door diverse organisaties en verenigingen zijn kransen bij het monument gelegd Het geheel kan alleen goed verlopen als we de assistentie krijgen van de vele vrijwilligers die ons elk jaar weer trouw helpen bij de ontvangst en verzorging in de ontvangsttent voor, tijdens en na afloop van de herdenking. Daarvoor zijn we alle vrijwilligers bijzonder dankbaar.

Gelukkig hebben velen onder hen ook die bijzondere band met het verleden waardoor inzet bereidheid bijzonder groot is. Wij hopen dan ook volgend jaar weer een beroep op deze vrijwilligers te kunnen doen. Ik vermeld dit speciaal omdat een groot deel van de vrijwilligers bestaat uit onze Ika leden.
Chapeau.

Michel van RuyvenHerdenking 15 augustus 2019