Herdenking gevallenen in Zuid Oost Azië 2015

op 13 september 2015

Op zaterdag 15 augustus heeft in Enschede de jaarlijkse herdenking van de gevallenen in Zuid Oost Azië plaats gevonden. De herdenking had als thema Herdenken en Herinneren.
Ook dit jaar heeft de Stichting herdenking gevallenen in Zuid oost Azië weer de jaarlijkse herdenking georganiseerd voor alle gevallenen in Zuid Oost Azië in 1941-1949. Bij het Indiëmonument in het Blijdensteinpark in Enschede. Wij zijn blij met de geweldige inzet en medewerking van de vrijwilligers, waarvan veel leden van de IKA zijn, die ons elk jaar weer ondersteunen en de hele herdenking mogelijk maken op de manier zoals wij dat al sinds 1960 doen. Ook dit keer weer een grote opkomst van bezoekers en genodigden.

Gelukkig is er ook van de kant van de overheid in deze regio goede belangstelling en medewerking aan deze herdenking. Zo waren aanwezig de Commissaris ven de Koning, de burgemeesters van Enschede, Hengelo, Losser en Oldenzaal en afvaardigingen van gemeenten en raadsfracties. Vanzelf waren de vertegenwoordigers van de diverse organisaties van veteranen oudgedienden en particulieren aanwezig die tijdens de ceremonie een krans legden bij het Indiëmonument. Sprekers waren Twan Spierts, Paul Amweg en Hellen Schippers. Het was een stralende dag waardoor het geheel in prettige en ontspannen sfeer verlopen is. Ook het ontmoeten en napraten na afloop van de ceremonie in de grote ontvangsttent draagt bij tot de typische reünie sfeer onder het genot van een kop koffie, broodje en een Indische snack.

Al met al een herdenking die de nodige emoties heeft losgemaakt en waarvan we in de reacties vaak mochten horen dat het thema Herdenken en Herinneren de bezoekers bijzonder aansprak en hoopten dat dat de organisatie het nog lang mag volhouden de herdenking in deze ambiance te organiseren onder voorzitterschap van Eugène Briët.

Michel van RuyvenHerdenking gevallenen in Zuid Oost Azië 2015