Marie Rietberg vertelt, Aarde donker

op 1 april 2013

Begin januari van het jaar 2001 was er in Europa een zonsverduistering. Bij deze gebeurtenissen gaan mijn gedachten terug naar de eerste keer dat ik zoiets meemaakte. Ik was een tiener en het was toevallig vakantie. De bediendes raakten in paniek en schreeuwden: “gerhana, gerhana” (verduistering) Ze liepen de tuin in en gedurende de hele verduistering klopten ze tegen de stammen van de vruchtbomen en schudden ze de struiken. Ze moeten wakker geschud worden, anders verrotten te vruchten en gaan de planten dood. Zwangere vrouwen moeten onder de bale-bale liggen, anders wordt de ongeboren vrucht afgestoten. Een ander natuurverschijnsel, dat me bijgebleven is, was op 31 augustus 1951. Ik was lerares aan een opleidingsschool voor gymleerkrachten in Jogjakarta, en de meisjes mochten in het ouderwetse Jogjakarta niet gemengd zwemles hebben en Vrijdag was het de dag voor de vrouwen. Het was een stralende morgen. De lessen waren om 7.00 uur en 9.00 uur. Ik verdeelde de klas in beginnelingen en gevorderden. Terwijl ik in het pierenbad bezig was , hoorden we 3 doffe geluiden, en het water in het basin begon te klotsen. Een leerlinge vroeg me of ze in de inspringtoren mocht klimmen, om in de richting van het vliegveld Maguwo op 6 km. van Jogjakarta te kijken. Misschien was er wel een vliegtuig neergestort. Maar er was niets te zien. Bij thuiskomst kwam een kennis langs en hij zei: “Kom eens mee naar het terras “ De zo stralende dag was schemerig aan het worden en toen we een krant op het muurtje hadden gelegd werd die bezaaid met hele fijn roetdeeltjes. “Er is een vulkaan uitgebarsten, maar we weten nog niet welke”. Het werd hoe langer hoe donkerder. De straatlantarens werden aangestoken, maar na enige tijd waren de lichten ervan niet meer te zien. Ik vergelijk dit nu met een hele zware sneeuwval, maar dan niet wit.

Pas om 13.00 uur hoorden we door de radio, dat de goenoeng Keloet bij Madioen op een afstand van 105 km. van Jogjakarta was uitgebarsten. De asregen die op de stad Jogjakarta was gevallen zal me mijn hele leven lang bijblijven. Gelukkig was geen lava uit de vulkaan gelopen.

De uitdrukking: “Het is er aardedonker “ heb ik aan de lijve ondervonden.

Michel van RuyvenMarie Rietberg vertelt, Aarde donker