Op vakantie met Wieteke van Dort

op 18 oktober 2019

In de maand september zijn Cisca en ik op vakantie in Indonesië geweest. Daar hebben wij met onze groep in Surabaya het ereveld Kembang Kuning bezocht. Tot onze verbazing werden wij bij aankomst verwelkomt door een vertegenwoordiging van een kumpulan uit Surabaya. Die koempoelan was vorig jaar pas officieel opgericht onder de naam Internationele Indische Kumpulan Surabaya. (IIKS). Het bestuur stelde het zeer op prijs om ons te ontvangen en te begeleiden op het ereveld.

Bij het graf van de vader van Wieteke van Dort hebben we bloemblaadjes gestrooid. Wieteke heeft daar stilgestaan bij de gebeurteninissen in de WOII waarbij haar vader het leven heeft gelaten. Na dit serieuze gebeuren werden we uitgenodigd voor een koempoelanmiddag bij de IIKS.

In hun ontmoetings-restaurant HARI-HARI werden we onthaald op een heerlijke uigebreide indische maaltijd. Waar bij er muziek gemaakt werd, gezongen en gedanst. Wieteke ontkwam er natuurlijk niet aan om een aantal van haar bekendste liedjes te zingen. Waaronder natuurlijk geef mij maar nasi goreng en op veler verzoek “Surabaja”. En wie wil er nou niet met zo’n beroemdheid uit Nederland op de foto. Nou dat gebeurde dan ook uitgebreid.

Nog gezegd moet worden dat de leden van de kumpulan uit nood het sociale contact opgezocht hebben. Vele van deze Indo’s die om verschillende reden niet naar Nederland konden komen of zelfs eerst naar Nederland en later terug gekeerd zijn, hebben het daar heden ten dage nog steeds bijzonder moeilijk om in hun levensonderhoud te voor zien.

Het begrip Gotong Royong wordt door hun letterlijk toegepast. Ik heb ze over onze koempoelan verteld en een Nieuwsbulletin van de maand juni overhandigd. Misschien komt er nog eens een reactie in welke vorm dan ook.

Nol Kok

Michel van RuyvenOp vakantie met Wieteke van Dort